Nagyvilág

Egy hónap alatt kilenc homokvihar sújtotta Irakot

Sabah ARAR / AFP
Sabah ARAR / AFP

Újabb homokvihar csapott le hétfőn Irakra, megbénítva a repülőterek forgalmát – közölték a helyi hatóságok. A közel-keleti országot április közepe óta nem kevesebb mint kilenc homokvihar sújtotta. A hatóságok Irakot a világ öt, az éghajlatváltozás és az elsivatagosodás hatásainak leginkább kitett országa közé sorolják.

A rossz időjárási körülmények és a heves porviharok érkezése miatt Musztafa al-Kádimi miniszterelnök elrendelte a munka felfüggesztését a közintézményekben. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyi intézmények és a biztonsági ügynökségek – derült ki a kormányfői hivatal közleményéből.

A legfeljebb 400 méteres látótávolság miatt a bagdadi repülőtér felfüggesztette a légi forgalmat. Hasonlóképpen döntöttek a déli Nedzsef síita szent város nemzetközi repülőterén, valamint az északi Erbílben, az autonóm iraki Kurdisztán fővárosában.

A repülőtereken az elmúlt hetekben már többször is kénytelenek voltak rövid időre felfüggeszteni a járatok közlekedését. Az Irakot sújtó legutóbbi két homokviharban egy ember meghalt, míg tízezer kórházba került.

A következő két évtizedben Irakban évente várhatóan 272 „poros nap” lesz, és ez 2050-re a környezetvédelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint a 300 napos küszöbértéket is eléri.

A hatóságok a jelenség elleni küzdelemre javasolt intézkedések között említik „a szélvédőként működő erődök létrehozását”, miközben Barhám Száleh elnök szerint az elsivatagosodás az ország teljes területének 39 százalékát érinti.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik