A következő élő közvetítés része A lengyel elnök már júniusban ajtót nyitna az EU-ban Ukrajnának

Az USA 80 milliárdos robotrepülője vasárnap besatírozta az eget Ukrajna határainál

A magyar határtól a Fekete-tenger keleti sarkáig több ezer kilométeres utat járt be egyetlen nap alatt az Egyesült Államok egyik kémdrónja, a Forte11 hívójelű RQ-4 Global Hawk.

Az amerikaiak pilóta nélküli katonai repülői, köztük a Forte11, az orosz megszállás kezdete óta figyelik az ukrán területeken zajló eseményeket. A gépek órákon, sőt akár egy teljes napon keresztül köröznek nagy magasságban a határ menti részek és a Fekete-tenger felett.

RQ-4 Global Hawk

A Forte11 vasárnap különösen aktív volt. A szicíliai támaszpontról indulva először Románia fölé repült, ahol mintegy hat órát töltött a légtérben. Észak-Erdélyben Szatmárnémeti és Botosán között, a közel 300 kilométeres távolságot négyszer repülte át oda-vissza a Kárpátok felett, majd hosszan körözött Kelet-Romániában. Ezután a Krím-félsziget közelében a tenger felett folytatta a felderítést, délután pedig egészen a georgiai partokig repült.

Az RQ-4 Global Hawk drónt a 2000-es évek elején a Northrop Grumman fejlesztette ki. A gépek feladata, hogy hosszú időn keresztül figyeljék a hadszínteret. Az újabb típusok minden egyes darabja több mint 220 millió dollárba, azaz mintegy 80 milliárd forintba került az amerikai hadseregnek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik