Nagyvilág koronavírus

Észak-Koreában sós vizes gargarizálást javasolnak a koronavírus ellen

Anthony WALLACE / AFP
Anthony WALLACE / AFP

Két és fél év csúszással Észak-Koreába is megérkezett a koronavírus, azonban a bolygó legelszigeteltebb állama továbbra sem hajlandó koronavírus elleni vakcinákat elfogadni a nemzetközi közösségtől. Az állami médiában alternatív védekezési praktikákat javasolnak az ország lakosságának  – írja a BBC.

A Rodong Simnun újság gyömbér-, fűzfalevél- és loncteát ajánl az enyhe tüneteket produkáló betegeknek, amely a COVID-ot nem gyógyítja ugyan, a BBC szerint a tünetek (torokfájás vagy köhögés) enyhítésére valóban alkalmas lehet.

Az állami média nemrégiben interjút készített egy házaspárral, akik azt javasolták, hogy reggel és este sós vízzel gargarizáljanak. Az állami hírügynökség közölte, hogy

ezer tonna sót küldtek Phenjanba, hogy fertőtlenítő oldatot készítsenek belőle. 

Egyes tanulmányok szerint a sós vízzel történő gargarizálás és az orrmosás hatásos lehet a náthát okozó vírusok ellen, de arra kevés a bizonyíték, hogy lassítaná a koronavírus terjedését.

A súlyosabb betegeknek fájdalomcsillapítókat, például ibuprofent, amoxicillint és más antibiotikumokat javasolnak. Az ibuprofén és paracetamol csökkentheti a lázat és enyhíthet olyan tüneteket, mint a fej- és torokfájás, azonban a vírus ellen ezek is hatástalanok.

Észak-Korea továbbra sem hajlandó elismerni, hogy a koronavírus (annak is feltehetően az omikron variánsa) pusztít az országban: következetesen „ismeretlen lázbetegségként” hivatkoznak a járványra.

Hivatalos adatokat viszont közölnek: szerdáig 232 ezer új fertőzöttet, ezzel a fertőzöttek száma meghaladja az 1,7 milliót, hozzátéve, hogy mivel az országban rendkívül kevés tesztet végeznek el, ez a szám lényegesen magasabb lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik