Nagyvilág

Svájc 36 F-35-öst venne, de olyan drága a beszerzés, hogy ott is Ferrari-opciónak csúfolják

Svájc ötödik generációs F-35A Lightning II típusú amerikai vadászbombázókat készül beszerezni, még mielőtt a kérdésről népszavazást lehetne tartani.

Az alpesi ország vezetése szerdán közölte, hogy tervei szerint 2023. március végéig, vagyis az ajánlati kötöttség érvényességének végéig aláírja a 36 vadászbombázó beszerzéséről szóló, 5,5 milliárd dollár értékű megállapodást, ez pedig azt jelentené, hogy egy referendum megtartását már nem lehetne kivárni az ügyben.

Svájc tavaly döntött arról, hogy újgenerációs harci repülőgépe az amerikai Lockheed Martin gyártotta F-35-ös lesz. Az ország vezetését a jelentős katonai kiadás miatt bírálók ugyanakkor bejelentették, hogy szükségtelennek tartják a luxussportkocsi-márka nyomán Ferrari-opciónak nevezett vételt, és népszavazáson akarják azt megvétózni.

A svájci kormány azzal érvelt, hogy nem biztos, hogy ugyanazokkal a feltételekkel tudna rendelni az amerikai harci repülőgépből, ha újra kellene tárgyalni a vételt az ajánlati kötöttség lejárta után.

Bern szerint az utóbbi időben számos ország növelte védelmi kiadásait. A kormány felidézte, hogy Finnország 64 F-35A vadászbombázó beszerzéséről döntött, Németország 35, Kanada pedig 88 gép beszerzését tervezi.

Ezzel a háttérrel a késedelmes szállítás kockázatai jelentősen megnőttek. Ugyanakkor a harci repülőgépeket a tervezettnek megfelelően 2027-ig le kell szállítani, hogy biztosított legyen a lakosság védelme a légi fenyegetésektől 2030-at követően

– hangsúlyozta a berni vezetés. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik