Nagyvilág

El akarta üldözni az USA-ból a nem fehér és keresztény embereket a buffalói gyilkos

SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Payton Gendron 10 fekete vásárlót lőtt agyon egy abc-ben, korábban pedig a közösségi médiában írt terveiről.

Online bejegyzések is igazolják, hogy hónapok óta tervezte a múlt vasárnap Buffalóban elkövetett, tíz halálos áldozattal járó lövöldözést a 18 éves, fehér radikális elkövető. Két nappal azután, hogy a 18 éves Payton Gendron tüzet nyitott a New York állambéli Buffalo egyik élelmiszerüzletében, napvilágra kerültek az online naplóbejegyzései, amik hónapokra visszamenően igazolják, hogy a fajgyűlölet motiválta fiatalember előre megtervezte a javarészt feketék lakta környéken elkövetett lövöldözést – írja az MTI.

A tíz ember halálát okozó Gendron a Discord csevegőfelületen múlt novemberben írt egy élőben közvetítendő, afroamerikaiak ellen irányuló megrendezett lövöldözésről, naplóbejegyzés formájában pedig beszámolt róla, hogy március elején megfigyelés céljából elutazott a lakhelyétől 320 kilométerre található buffalói élelmiszerboltba.

Kapcsolódó
Rasszista tömeggyilkosság történt Buffalóban
Legalább tíz embert megölt egy ámokfutó egy szupermarketben.

Az elkövető által megosztott anyagok között – amiket az AP amerikai hírügynökség is szemlézett – fellelhető egy kézzel rajzolt térkép arról a boltról, ahol vasárnap a lövöldözést elkövette, valamint egy becslés arról, hogy márciusi látogatásakor hány fekete embert látott a szupermarketnél. Emellett egy beszámoló is olvasható arról, ahogy – az elkövető vélhető megfigyelése közben – egy fekete biztonsági őr megszólította őt, érdeklődve, hogy mit csinál ott. A vasárnapi lövöldözés áldozatainak mindegyike afroamerikai, egyikük pedig a bolt biztonsági őre volt.

A nem fehér és nem keresztény emberek zavarták

A szövetségi hatóságok egy 180 oldalas dokumentum hitelességét is vizsgálják, amit valószínűleg az elkövető készített. Ebben leírja, hogy a tervezett támadás a nem fehér és nem keresztény emberek ellen irányul, sürgetve őket ezzel az ország elhagyására. A támadás során Gendron golyóálló mellényt, katonai öltözetet és sisakra szerelhető akciókamerát viselt, ennek segítségével tudta online élőben közvetíteni a történteket.

Joseph Gramaglia buffalói rendőrbiztos kedden arról számolt be, hogy számos nyomozás indult a gyanúsított Payton Gendron közösségi médiabeli tevékenységének vizsgálatára. A nyomozásban a helyi hatóságok mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz. Stephen Belognia, buffalói FBI-ügynök beszámolója szerint Gendron korábban egy mentális egészségügyi felmérés után másfél napot töltött kórházban, a múlt évben pedig rendőröket hívtak ki a gimnáziumba, ahova járt, miután fenyegető kijelentéseket tett.

A Fehér Ház bejelentette, Joe Biden amerikai elnök és felesége kedden a buffalói tragédia helyszínére látogat. A tervek szerint az elnök nemcsak az áldozatok családtagjaival találkozik, hanem az egyik művelődési házban a fegyvertartás szigorításáról és a rasszizmus elítéléséről is beszédet mond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik