Nagyvilág europoli

Szijjártó a Brexitet emlegette az EU nyugat-balkáni bővítései kapcsán

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ideje észrevenni, hogy az Európai Uniónak most sokkal nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint adott esetben a nyugat-balkáni országoknak az uniós tagsága – kezdte legújabb Facebook-posztját Szijjártó Péter külügyminiszter, amiben aztán némileg betekintést engedett a kulisszák mögé, elárulta, többek között miről beszélgetnek, amikor az uniós külügyminiszterekkel össze szoktak jönni.

Szijjártó szerint több diplomata is panaszkodni szokott, hogy más globális politikai szereplők milyen befolyásra akarnak szert tenni a Nyugat-Balkánon, bár szerinte most még mi vagyunk előnyben. Ez azonban Szijjártó szerint könnyen az ellenkezőjére fordulhat.

A nyugat-balkáni országok és társadalmak ma még inkább pártolják az európai uniós integrációt, mint más irányokat, azonban nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e. Nem tudhatjuk azt sem, hogy a csalódásnak mekkora foka fog odavezetni, hogy adott esetben már nem az európai út lesz a legnépszerűbb irány ezekben a társadalmakban

– írja Szijjártó.

„Ma itt vannak velünk Brüsszelben a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei és amennyiben nem tudjuk felgyorsítani a bővítési folyamatokat, akkor egy történelmi jelentőségű kudarc kapujában állunk” – kongatta meg a vészharangokat a külügyminiszter, végül úgy fogalmazott,

el kell hagyni a nagyképű brüsszeli hozzáállást, máskülönben hasonló kudarc fog érni minket, mint amikor elvesztettük az Egyesült Királyságot.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik