A következő élő közvetítés része Törökország megvétózza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Az oroszok engedélyezik, hogy a sebesültek elhagyják az Azovsztalt

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról, közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a Donyecki Népköztársaságban lévő Novoazovszk egyik egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol az ígéretek szerint minden szükséges segítséget megkapnak.

Mint arról a délután folyamán beszámoltunk, Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.

A Rosszija 1 állami tévécsatorna este saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a Moszkva által neonácinak nevezett Azov ezred 51 tagját hozták ki hordágyakon. Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik