A következő élő közvetítés része Finnország hivatalosan is kéri felvételét a NATO-ba, a svéd kormánypárt is jelezte csatlakozási szándékát

Börtönlázadás szításával vádolják az oroszok az ukránokat

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül
JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül

Az orosz szárazföldi erők rakétaerői és tüzérségi egységei az éjszaka folyamán mintegy 140 ukrán célpontra mértek csapást – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hivatalos vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint a csapások megsemmisítettek hat harcálláspontot, 123 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 13 tüzérségi üteg tüzelőállásait, mintegy 150 „nacionalistát” és 26 katonai eszközt. A tábornok hozzátette, hogy az orosz harcászati légierő gépei 32 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, valamint megsemmisítettek két Sz-300-as légvédelmi rendszert és egy radarállomást a Szumi megyében lévő Spilevka közelében.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szombat esti tájékoztatóján ismét azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy a szociális infrastruktúra létesítményeit fedezékként, a civileket pedig élő pajzsként használják fel. A tábornok szerint Mikolajivban a 7., 15. és 35. számú iskolában és környékén, Kramatorszkban pedig az 5., 6. és 9. számú iskolában alakítottak ki az ukrán fegyveres alakulatok lőállásokat, a pincékben pedig erőszakkal tartják fogva a közeli házak lakóit. Mint mondta, a donyecki régióban lévő New Yorkban (korábbi nevén: Novhorodszkében) az ukrán erők erődítményt építettek ki, valamint nehézfegyvereket és lőszerraktárakat helyeztek el a Petrovszka Gora lakónegyedben és a 16. számú iskolában, de a civileket nem evakuálták onnan.

Börtönlázadás szításával vádolta meg az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) vasárnap a TASZSZ-nak nyilatkozva Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye helyettes vezetője. Sztremouszov szerint a „provokáció” során az őrök az SZBU felbujtására kiengedték az őrizeteseket celláikból, de a lázadásnak az orosz katonai rendőrség elejét vette. Az incidens során egy őrizetes, aki szökni próbált, életét vesztette, és a „személyzet fele” is szétszéledt. A tisztségviselő szerint a büntetés-végrehajtási személyzet Herszonban jelenleg még mindig Kijev ellenőrzése alatt áll, amit a helyi új hatalom felül akar vizsgálni. Azt mondta, hogy a herszoni fogdában sokan vannak olyanok, akiket még nem ítéltek el az általuk elkövetett bűncselekményekért, mert a régióban a bíróságok még nem működnek. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik