Nagyvilág

Bloomberg: Orbán a miniszterek kiválasztásával jelezte, nem fordít hátat Moszkvának

Orbán Viktor új kormányának összeállításával azt üzeni, hogy nem célja a Moszkvától való eltávolodás. A Bloomberg értékelése szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros kapcsolatot ápoló Orbán azzal, hogy újra Szijjártó Pétert nevezte ki külügy-, Szalay-Bobrovniczky Kristófot pedig új védelmi miniszternek, egyértelmű álláspontot foglalt el a kérdésben.

A hírügynökség kiemeli, hogy Szijjártó tavaly Moszkvában a külföldieknek adható egyik legmagasabb kitüntetést, a Barátság Érdemrendet vehette át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, Szalay-Bobrovniczky pedig egy vegyesvállalaton keresztül kooperál a legnagyobb orosz vasúti járműgyártó vállalattal.

Mivel Orbán kormánya nem volt hajlandó segíteni a nyugati erőfeszítéseket a kijevi csapatok felfegyverzésére, és blokkolja az orosz olaj behozatalának leállítására irányuló uniós javaslatokat, a kiválasztás gyakorlatilag véget vet annak a spekulációnak, hogy negyedik választási győzelmét a Moszkvától való elmozdulás követi majd.

Az új kabinet felállás azt mutatja, hogy az orosz szál még erősebb lesz Orbán számára

– idézte a Reuters Hegedűs Dánielt, a berlini Német Marshall Alap munkatársa.

Orbán hétfőn teszi le a hivatali esküt, a kabinet többi tagja pedig várhatóan a következő hetekben kapja meg a parlamenti jóváhagyást.

A hírügynökség szerint Navracsics Tibor volt EU-biztosnak más szerep jut. Az új uniós forrásokért felelős miniszterre az a feladat várhat, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot, hogy szabadítsa fel azt a több milliárd eurós forrást, amelyet a jogállamiság eljárás miatt halogatnak.

Navracsics kiválasztása egyfajta gesztus, és azt sugallja, hogy Orbán pávatánca kelet és nyugat között folytatódni fog

– mondta Hegedűs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik