A következő élő közvetítés része Visszaverték az ukránok az oroszokat a Donyecnél, már egymilliót katonával terveznek

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége felfüggesztette az orosz TASZSZ tagságát

Yasuyoshi Chiba / AFP
Yasuyoshi Chiba / AFP

Felfüggesztették a TASZSZ orosz hírügynökség tagságát az Európai Hírügynökségek Szövetségében (EANA), a vezetőség pénteken közzétett indoklása szerint azért, mert „megsértette a szövetség alapelveit”. Clemens Pig, a szervezet vezetője újságíróknak elmondta, hogy Szarajevóban rendezett konferenciájukon a szövetség tagjai nagy többséggel szavazták meg a határozatot.

A szervezet öttagú igazgatói tanácsa – amelyben a többi között Fabrice Fries, az AFP francia hírügynökség vezetője is tag – február 27-én fogalmazta meg a felfüggesztésre irányuló indítványt, az Ukrajna elleni, február 24-én indult orosz támadás után három nappal pedig a szövetség azt vetette Moszkva szemére, hogy az orosz kormány által újonnan elfogadott jogszabályok súlyosan korlátozzák a sajtószabadságot.

A most elfogadott határozat értelmében a TASZSZ képviselői nem vehetnek részt a szervezet egyetlen tanácskozásán és megszűnik minden hivatalos kapcsolat az orosz hírügynökség és az EANA között. Alexandru Ion Giboi, a szövetség főtitkára közölte: a felfüggesztés határozatlan időre szól, és a szövetségbe történő visszatérés feltételei „rendkívül nehezek” lesznek. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik