A következő élő közvetítés része Lavrov szerint hiába az embargó, az oroszok találnak vevőt az olajra

Moszkva bekérette a lengyel nagykövetet a vörös festékkel leöntött orosz diplomata miatt

Aziz Karimov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Aziz Karimov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Bekérették szerdán Lengyelország és az Egyesült Államok nagykövetét az orosz külügyminisztériumba, a lengyel diplomatától azt követelték, hogy kormánya hivatalosan kérjen bocsánatot a varsói orosz misszióvezetőt a Győzelem Napján ért inzultus miatt, írja az MTI.

Szergej Andrejev varsói orosz nagykövetet vörös festékanyaggal fröcskölték össze, amikor koszorúzni érkezett a varsói szovjet katonai temetőbe. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter sajnálatosnak nevezte az incidenst. Krzysztof Krajewski moszkvai lengyel nagykövettel az orosz diplomáciai tárca szerdán közölte, hogy hivatalos bocsánatkérést vár el a történtek miatt Varsótól, és követelte a lengyelországi orosz nagykövet és diplomaták biztonságának szavatolását.

A moszkvai külügyminisztérium a további lépéseit attól tette függővé, hogy Varsó miként reagál a követelésére.

Az amerikai nagykövetet, John Sullivant Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes fogadta. A szűkszavú moszkvai tájékoztatás szerint a felek a kétoldalú viszony kérdéseit vitatták meg. Sajtójelentések szerint az amerikai misszióvezető alig húsz percet töltött el a tárcánál.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik