A következő élő közvetítés része Lavrov szerint hiába az embargó, az oroszok találnak vevőt az olajra

Közel ötmillió ember vesztette el a munkáját Ukrajnában a háború miatt

Alexander Galperin / Sputnik / AFP
Alexander Galperin / Sputnik / AFP

A jelek szerint a háború árát az ukrán emberek fizetik meg. Az ENSZ nemzetközi munkaügyi szervezetének (ILO) becslése szerint legalábbis 4,8 millió ember vesztette el a munkáját az országot sújtó katonai agresszió következtében. A jelentés szerint azonban ha a helyzet tovább fokozódik, ez a szám akár hétmillióra is nőhet.

Ha a harcok azonnal megszűnnének, lehetséges a gyors fellendülés 3,4 millió munkahely visszaállításával

– áll a közleményben.

Az ILO-jelentés arra is kitér, hogy az ukrán kormány törekszik arra, hogy a szociális ellátórendszer működőképes maradjon. Ennek érdekében a digitális technológiák felhasználásával garantálják a segélyek folyósítását, ideértve az országon belüli menekültek segélyezését is.

Az ILO jelentése szerint a 4,8 millió állásvesztő közül összesen 1,2 millióan amenekültek el a szomszédos országokba, a fennmaradó 3,6 millióan azonban továbbra is Ukrajnában él munkanélküliként.

A vonatkozó szerdai jelentés szerint már több mint 5,23 millió menekültje van az ukrajnai konfliktusnak. Legfőképp nők, gyerekek és 60 év felettiek menekültek a szomszédos országokba február 24. óta.

A közlemény szerint az ukrajnai háború a környező országokban, elsősorban Magyarországon, Moldáviában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is zavarokat okozhat a foglalkoztatás területén.

Ha a háború folytatódik, az ukrán menekültek hosszabb ideig lesznek kénytelenek az országon kívül maradni. Ez nyomást alá helyezheti a munkaerőpiacot és a szociális ellátórendszert a szomszédos államokban, és több helyen növekvő munkanélküliséget is eredményezhet

– írják.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik