Nagyvilág

Fejbe lőttek egy veterán újságírónőt Izraelben

AFP PHOTO
AFP PHOTO

Halálos lövést kapott szerdán hajnalban egy 51 éves palesztin-amerikai újságírónő – erősítette meg más forrásokat követően a New York Times.  Shireen Abu Akleh az katari hátterű nemzetközi hírcsatorna, az AlJazeera munkatársa volt.

A halálos lövés abban a ciszjordániai városban, Dzseninben dördült el, ahonnan az elmúlt hetekben Izraelben fellángoló erőszakhullámmal összefüggésbe hozott támadók igen nagy része származik. Az újságírónő halálának körülményei egyelőre nem tisztázottak, de úgy tűnik, hogy az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek közötti összecsapások során történt a tragédia.

Az AlJazeera hírcsatorna és a palesztin egészségügyi minisztérium egybehangzóan az izraeli erőket okolja a riporter haláláért. Közlésük szerint az újságírót egy rajtaütés  során az izraeli erők lőtték fejbe.

Az egészségügyi minisztériumra hivatkozó hivatalos palesztin hírügynökség szerint a hírcsatorna egy másik újságíróját hátba lőtték. A híradás szerint ő a halálosan megsebzett újságírónőhöz hasonlóan golyóálló mellényt viselt. A hátba lőtt újságíró állapota stabil.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az esetről szóló hivatalos közleményében tagadta, hogy az izraeli hadsereg lenne a felelős a halálesetért.

Az általunk összegyűjtött információk szerint valószínűnek tűnik, hogy felfegyverzett palesztinok – akik válogatás nélkül lőttek – voltak felelősek az újságíró szerencsétlen haláláért

áll az izraeli kormányfő közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik