Nagyvilág

Letartóztatták Hongkong nyugalmazott püspökét

Bertha WANG / AFP
Bertha WANG / AFP
Külföldi erőkkel szövetkezve veszélyeztette a kínai nemzetbiztonságot – állítják a hatóságok.

A hongkongi hatóságok szerdán őrizetbe vették Joseph Zen bíborost, Hongkong nyugalmazott érsekét, valamint rajta kívül egy népszerű hongkongi énekes-színésznőt, egy ügyvédnőt és egy ismert tudományos kutatót is – írja az AP hírügynökség a Hong Kong Watch emberi jogi szervezetre hivatkozva.

Őket azzal gyanúsítják, hogy külföldi erőkkel szövetkeztek Kína nemzetbiztonsági érdekeinek veszélyeztetése céljából.

A hírügynökség szerint a letartóztatásoknak nyilvánvalóan köze van ahhoz, hogy az őrizetbe vettek korábban szerepet vállaltak a 612-es Humanitárius Segélyalap munkájában, amely támogatást nyújtott a 2019-es demokráciapárti tüntetésekhez. Az alapot 2021-ben zárták be.

Az utóbbi időben sok demokráciapárti aktivistát tartóztattak le az úgynevezett nemzetbiztonsági törvény alapján, amelyet még 2020-ban alkottak meg Pekingben, kifejezetten Hongkongra szabva a 2019-es nagyszabású demokráciapárti tüntetéseket követően.

Joseph Zen bíboros ismert arról, hogy hevesen kritizálja Kínát, valamint bírálta a Vatikán és Peking között 2018-ban megkötött megállapodást a püspöki jelölésekről, amely szerinte az underground kínai kereszténység elárulása volt.

Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője elmondta: a Szentszék

aggodalommal értesült Zen bíboros letartóztatásáról, és rendkívüli figyelemmel követi a helyzet alakulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik