Nagyvilág

Elárverezik Ceausescu lányának egykori gépkocsiját

Artmark
Artmark

A román diktátor házaspár – Nicolae Ceausescu és Elena Ceausescu – 1983-ban nászajándékba adta Zoia lányuknak azt a Renault Fuego GTS személygépkocsit, amelyet árverésre bocsátanak május 19-én. A bukaresti Artmark aukciós ház hírlevele szerint a Renault Fuego GTS-t akkor kapta meg Zoia Ceausescu, amikor megházasodott Mircea Oprean-nal, a Bukaresti Műszaki Egyetem mérnökével. A Fuego a franciaországi Renault gyárban készült, és csak azt követően rendelték meg, miután értékesítették Zoe kétüléses Mercedesét. Az ügyletet természetesen az akkori titkosszolgálat, a Securitate szervezte, bonyolította.

Az 1989-es rendszerváltás után az autót – akárcsak az összes vagyontárgyat, ingtatlant –  a diktátor házaspár kivégzését követően az ügyészség zárolta. Hét esztendővel később megszűnt a büntetőeljárás, és a vagyontárgyakat visszaszolgáltatták. Zoiát egyébként 1989. december 24-én tartóztatták le másik két testvérével együtt, de 1990. augusztus 18-án amnesztiával szabadult, szabadon élhetett 2006-ban bekövetkezett haláláig.

Hogy az elmúlt időszakban a gépkocsi hol vesztegelt, arról nincsenek biztos információk, annyi biztos, hogy a május 19-i licit rendkívül alacsony, 500 eurós kikiáltási árról indul.

Artmark

Ajánlott videó

Olvasói sztorik