Nagyvilág

Egy drogkartell blokád alá vont több települést Kolumbiában, miután vezetőjük kiadatásáról döntöttek

Kolumbiai rendőség / AFP
Kolumbiai rendőség / AFP

Már három civil és egy rendőr vesztette életét Kolumbia északi részén, ahol egy kábítószerkartell fegyveresei több települést blokád alá vontak, miután a hatóságok a kartell vezetőjének kiadásáról döntöttek az Egyesült Államokba – írja az MTI a kolumbiai védelmi minisztérium jelentésére hivatkozva.

Az Öböl-klán nevű kartell csütörtökön vette át az irányítást öt északi tartomány – Choco, Sucre, Bolívar, Antioquia és Córdoba – összesen 138 körzete felett azt követően, hogy a kolumbiai legfelsőbb bíróság António Usuga kiadatásáról szóló döntött, miután októberben hétéves hajtóvadászat után elfogták.

Az Otoniel néven ismert bűnöző világ legveszélyesebb csempésze volt: a kolumbiai hatóságok szerint az általa vezetett Öböl-klán évente 180-200 tonna kokainnal kereskedett.

A blokád alá vont településeken bezáratták a boltokat, iskolákat, felfüggesztették a tömegközlekedést, és felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon.Elemzők szerint a blokád azt bizonyítja, a kolumbiai hatóságok még mindig nem tudtak úrrá lenni az országban garázdálkodó bűnbandákon, kiemelve, hogy ismert bűnözők elfogása még nem jelenti azt, hogy a latin-amerikai ország megszabadult a bűnbandák jelentette biztonsági fenyegetéstől.

Ivan Duque kolumbiai elnök vasárnap mindazonáltal elszigetelt incidensnek nevezte a blokádot, és hangsúlyozta, hogy vezetői eltávolítása után a kartell meggyengült.

A rendőrség több mint egymillió dollárt ajánlott fel a bűnbanda három új vezetőjének a kézre kerítéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik