Nagyvilág

Több mint 40-en meghaltak egy börtönlázadásban Ecuadorban

Marcos Pin / EFE / EPA / MTI
Marcos Pin / EFE / EPA / MTI

Legkevesebb negyvenegy halálos áldozata van egy börtönlázadásnak az Ecuador északnyugati részén található Santo Domingo város fegyintézetében – közölte Patricio Carrillo ecuadori belügyminiszter.

Az MTI arról ír, hogy a tárcavezető szerint a fegyencek szúró és vágófegyverekkel estek egymásnak. Carrillo kegyetlenségnek nevezte a történteket.

Fausto Salinas rendőrfőkapitány közölte, hogy a börtönben időközben sikerült helyreállítani a rendet. Mint mondta, a hatóságok lőfegyvereket, lőszert és kézigránátokat foglaltak le a raboktól. Hozzátette, hogy a felfordulást kihasználva, többen szökéssel próbálkoztak, közülük 112 fegyencet sikerült elfogni.

Guillermo Lasso elnök a Twitter-oldalán részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. “Ez a bandák közti erőszak sajnálatos velejárója” – tette hozzá.

Sajtóértesülések szerint az erőszak hátterében a Los Lobos nevű bűnszervezet és R7 nevű “szakadár frakciója” közti ellentétek álltak. Úgy tudni, az R7 egyik tagját egy másik börtönből áthelyezték, és ez váltotta ki a zavargást.

Tavaly több, mint kétszáz ember életét követelték zavargások Ecuador túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézeteiben.

A latin-amerikai ország börtöneiben mintegy 39 ezren töltik büntetésüket. Az ecuadori vezetés szerint az erőszak hátterében a büntetés-végrehajtási intézeteket ellenőrizni akaró, rivális bűnszervezetek állnak. Számos bandavezér a börtönök falai mögül irányítja bűnszervezetét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik