Nagyvilág

Negyvennyolc embert mészároltak le motoros banditák Nigériában

AFP
AFP

Több tucat, fegyverekkel felszerelkezett motoros hajtott be három faluba Nigéria észak-nyugati részén, és válogatás nélkül lőttek a menekülni próbáló emberekre – mondta az AFP hírügynökségnek vasárnap Aminu Sulejman, a támadásban érintett falvakat magába foglaló Bakura körzet közigazgatási vezetője. Elmondása szerint a motoros banditák összesen negyvennyolc embert végeztek ki pénteken.

A három megtámadott falu közül Damri járt a legrosszabbul. Csak ebben az egy községben harminckét áldozata volt a lövöldözésnek.

Az áldozatok között kórházban ápolt betegek is voltak. A banditák ezen kívül felgyújtottak egy rendőrautót, és emiatt két rendőr is meghalt.

Az AlJazeera hírcsatorna arról ír, hogy Nigéria északi részén 2010 óta jellemzőek hasonló támadások, de az utóbbi néhány évben a súlyos probléma már Afrika legnépesebb országának egészében elterjedt.

A „banditák” szót azokra a bűnbandákra használják, amelyek többnyire az ország északi részén gyakran követnek el emberrablásokat, nem ritkán megcsonkítják áldozataikat, és szexuális erőszakot valamint gyilkosságokat követnek el a polgári lakosság ellen.

Az Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) kríziskutató intézet adatai szerint csak 2021-ben több mint kettőezer-hatszáz civil haláláért voltak felelősek a banditák. Ez sokkal több halálos áldozatot jelent, mint amennyit ugyanebben az évben a Boko Haramnak és az Iszlám Állam nyugat-afrikai fiókszervezetének tulajdonítottak. Az ilyen módon elkövetett gyilkosságok száma 2020 óta csaknem megháromszorozódott.

A banditák által pénteken megrohamozott három faluban bevetett biztonsági erők tűzharcban visszavonulásra kényszerítették a banditákat

– közölte a közigazgatási vezető.

A nigériai rendőrség nem kommentálta az esetet.

(Kiemelt képünk egy másik nigériai falu, Kukawa ellen idén április 12-én elkövetett banditatámadás eredményét ábrázolja. Abban a támadásban több mint száz embert öltek meg banditák hasonló körülmények között az ország középső részén.) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik