A következő élő közvetítés része Az összes gyereket, nőt és idős embert sikerült kimenekíteni az Azovsztalból; szuperjachtot foglaltak le

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kiadta első állásfoglalását a háborúról – a szövegben nincs benne a „háború” szó

Getty Images via AFP
Getty Images via AFP

A dokumentumban a „konfliktus” és az „invázió” szó sem szerepel. Ennek oka, hogy bármely határozat elfogadásához a tizenöt tagú ENSZ BT legalább kilenc tagjának támogatása és az öt állandó tag, köztük Oroszország vétójának elmaradása szükséges.

Moszkva az ENSZ BT-ben egy nappal az ukrajnai hadművelet megindulása után tartott ülésen már megvétózott egy a katonai akciót elítélő határozattervezet. (Akkor Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek tartózkodott a voksoláson.)

A mostani nyilatkozat odáig megy el, hogy:

  • „mélységes aggodalmát fejezi ki Ukrajna békéjének és biztonságának fenntartása miatt”
  • és „erőteljes támogatását” fejezi ki Antonio Guterres főtitkár számára a „vita békés megoldásának” keresésében
  • valamint emlékeztet arra, hogy „az Egyesült Nemzetek Alapokmánya értelmében minden tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy nemzetközi vitáit békés úton rendezze”.

Az állásfoglalást Norvégia és Mexikó kezdeményezte.

Guterres a múlt héten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában és Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel Kijevben. Tárgyalásai kövezték ki az utat, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal gyárból.

Az ENSZ egy másik szervezete, a 193 tagú közgyűlés, ahol nem lehet vétózni, már két elmarasztaló határozatot is elfogadott, de azok nem bírnak kötelező erővel.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik