Nagyvilág

Afganisztán vezetője ma megmondta, mi az, ami tiszteletet parancsol a nők iránt

Wakil Kohsar / AFP
Wakil Kohsar / AFP
Az országban van egy tárca, aminek az a neve, hogy: az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium.

Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője azonnali hatállyal elrendelte a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

A radikális iszlamista tálibok tavaly augusztusi hatalomra jutása óta ez a legszigorúbb jogkorlátozásuk a nőkkel szemben.

Hibatulla Ahundzada molla arra hivatkozott, hogy a burka viselése megfelel a hagyományoknak, valamint tiszteletet parancsol a nők iránt.

Azt írja:

A nem nagyon fiatal és nem nagyon idős nőknek az arcukat is el kell fedniük, amikor nem családtag férfival beszélnek, hogy ne legyenek kihívóak.

És azt is írja:

Ha a nőknek nincs fontos dolguk otthonukon kívül, akkor jobb, ha otthon maradnak.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: ha egy nő nem tartja be a rendeletben előírtakat, akkor apját vagy legközelebbi férfi rokonát veszik elő; felkeresik az otthonában, súlyosabb esetben bebörtönzik, elbocsátják állami állásából.

A tálibhatalomnak nem ez az első erkölcsrendészeti mozdulata:

  • a héten az északnyugati Herát tartományban tiltották meg az ottani autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, a helyi hatóságok nőknek nem állíthatnak ki jogosítványt
  • a nők országszerte nem kaphatnak közalkalmazotti állást, családtag férfi kísérete nélkül nem utazhatnak
  • márciusban hónapok után újra középiskolába és felsőoktatási intézménybe járhattak volna a lányok és a nők, de a tálibok visszavonták korábbi intézkedésüket
  • a férfiaknak a múlt hét végén a nyakkendőviselést tiltották be az ország oktatási intézményeiben.
  • arra hivatkozva, hogy a zene tiltott az iszlámban, megkezdték a fellelhető hangszerek megsemmisítését.

Hatalomátvételük után a tálibok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik a korábbi uralkodásukhoz képest (1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik