Nagyvilág

Holtan találták az egyik legismertebb politikai újságírót Mexikóban

Artur Widak / AFP
Artur Widak / AFP

Holtan találták Mexikóban csütörtökön az ország egyik ismert politikai újságíróját, akit előző nap raboltak el – adta hírül az északnyugat-mexikói Sinaloa állam ügyészsége.

Luis Enrique Ramírez szerda este ment el otthonról üzleti találkozóra, ahol a Riodoce című hetilap értesülései szerint fegyveresekkel keveredett vitába, akik elhurcolták.

Ramírez 40 éves pályája során az ország legismertebb lapjainál dolgozott. Korábban az El Debate című újság publicistája, valamint a Fuentes Fidedignas nevű hírportál alapítója volt, dolgozott az ország közmédiájának, valamint két könyvet is kiadott. Munkásságát több díjjal jutalmazták.

A gyilkosság miatt részvétét fejezte ki az állam kormányzója, Rubén Rocha is, aki barátjának nevezte az áldozatot.

Ramírez néhány évvel ezelőtt a helyi médiának adott interjújában úgy fogalmazott: „Magamon érzem a közvetlen veszélyt, hogy én következem, a gyilkosságok sormintájába én is beleilleszkedem.”

Ramírez volt idén a kilencedik újságíró, akit megöltek Mexikóban.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint a latin-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtómunkások számára. Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el. Az újságírókat azért veszik célba, mert beszámolnak a drogügyletekről, de a politikai korrupció feltárása is életveszélybe sodorhatja őket. Civil szervezetek szerint az újságírók gyilkosainak több mint 90 százaléka büntetlen marad.

(MTI/Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik