Nagyvilág

Már három ebolás beteg halt meg a legújabb járványkitörében

Seros MUYISA / AFP
Seros MUYISA / AFP

Meghalt a harmadik ebolás beteg a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén – közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).  Ő  a múlt hónapban jelentett járványkitörés legújabb halálos áldozata.

A 48 éves férfi volt a legutóbbi megerősített eset Kongóban a tizennegyedik hullámban, amely Mbandaka várost sújtja. Az első esetet április 23-án jelentették – áll a Reuters beszámolójában.

Az egészségügyi dolgozók a múlt héten kezdték meg az ebola elleni védőoltások beadását. Azóta több mint 350 embert oltattak be, akik közül több mint 250-en kontaktszemélyek voltak – közölte a WHO.

Kongóban eddig tizenháromszor pusztított az ebola. 2018-2020-ban az ország keleti részében csaknem 2300 ember halt meg, ez volt a második legmagasabb halálozás a betegség történetében.

A legutóbbi, szintén keleten kitört  járvány október és december között tizenegy embert fertőzött meg, és közülük hatot meg is ölt.

Az ebola a vírusos vérzéses lázak csoportjába tartozó fertőző betegség, amely az 1970-es évek óta ismert. A fertőzést csak a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. A betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik. Átlagos lappangási ideje jellemzően igen rövid, csupán 5-10 nap.

A rövid lappangási idő a legfőbb oka annak, hogy a fertőzés nem jut ki az afrikai területekről, azaz eddig még egyetlen esetben sem hurcolták át a fertőzést más kontinensre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik