Nagyvilág

Macron pártja nevet fog változtatni

MTI/EPA POOL/Caroline Blumberg
MTI/EPA POOL/Caroline Blumberg

Emmanuel Macron francia államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártja koalíciót kötött két másik centrista párttal a júniusi parlamenti választásokra – közölte csütörtökön Richard Ferrand, az LREM tagja és parlamenti elnöke a két párttal tartandó tanácskozás előtt.

Az MTI azt írja, a LREM a 2017-es választásokon Macront támogató Modem párttal és a Macron volt miniszterelnöke, Edouard Philippe által létrehozott Horizontok párttal fog egyeztetni arról, hogy milyen jelölteket indít.

A megállapodás azután született, hogy a baloldali és zöld pártok is szövetséget kötöttek a június 12-19-i választásokra. A Macron múlt havi újraválasztását követően létrejött egyezség célja megakadályozni, hogy az elnök pártja többséget szerezzen a parlamentben.

Stanislas Guerini, a Lendületben a Köztársaság (LREM) vezetője csütörtökön azt is bejelentette, hogy megváltoztatják a párt nevét. A politikai erőt a jövőben Újjászületésnek (Renaissance) hívják majd, egyebek között annak érdekében, hogy érzékeltessék megújulását, és nyitottabbnak mutatkozzon a társadalom felé.

Kapcsolódó
A történelemkönyvek úgy emlékeznek majd: Emmanuel Macron átrajzolta a francia politika térképét
A frissen újraválasztott elnök ellenfelei most azt remélik, hogy a franciák ellensúlyozzák a hatalmát, és vele ellentétes értékrendű parlamenti többséget választanak. Ám Macron most kampánykormányzásba kezd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik