Nagyvilág

Vaddisznók ostromolják Róma kapuit

Ronald Wittek / EPA / MTI
Ronald Wittek / EPA / MTI
A malacokat és élelmüket féltő anyakocák habozás nélkül nekirontanak az embereknek az olasz főváros szélén.

Róma több északi lakónegyedében éjszakai kijárási korlátozást javasolnak a lakóknak a városban évek óta garázdálkodó vaddisznók támadásai után – írja az MTI.

Legutóbb egy nő arról számolt be, hogy vasárnap éjjel egy vaddisznó a földre lökte és a „fejére mászott” – írta a Guardian kedden. Az eset arra késztette Balduina és hat másik negyed lakóit, hogy este fél 9-től kijárási tilalmat javasoljanak. A La Repubblica napilapnak Gianluca Sabino balduinai lakos így fogalmazott:

A környéken élők közösségi médiában folytatott beszélgetéseiben, különösen a kutyások csoportjaiban azt tanácsolják, ne menjünk az utcára este fél kilenc után.

Franco Quaranta, Aurelio negyed egy aktivista csoportjának elnöke a „kijárási tilalmat” a lakosok egyfajta önvédelmének nevezte, mivel a rendőrségnek még nem sikerült hatásos eszközöket bevetnie. Giovanni Mantovani, aki helyi aktivista csoportot vezet a Monte Mario negyedben, ő így beszélt a helyzetről:

Ezek az állatok egyre közelebb kerülnek az emberekhez, és nem csak éjjel, hanem a nap bármely órájában sétálnak az utcákon.

A legújabb áldozatot, Marta Santangelo pszichoterapeutát egy szemetes mellett érte támadás, miközben kutyát sétáltatott:

Valamivel éjjel 11 előtt történt. Egy zacskó szemetet vittem le a kukához, amikor vadmalacokat vettem észre. Az anyakoca engem nézett. Megértettem, hogy megijedhetett, ezért felkaptam a kutyámat és futásnak eredtem.

Az anyakoca azonban utolérte, rátámadt, a nő pedig elesett. „A fejem tetején volt. Sikítottam, a kutyám igyekezett védeni az életemet. Közel volt a hét kismalac, de ők nem támadtak” – emlékezett vissza. Egy motoros végül felvette és kórházba vitte a nőt, ahol ellátták a kisebb arc- és térdsérüléseit.

Válaszul a római rendőrség vaddisznóellenes intézkedéseket jelentett be, többek közt az erdős részek azon területeinek elkerítését, ahol a vaddisznók bejuthatnak a városba, ezen kívül a hulladék begyűjtését, különösen az állatok városba jutásának főbb útvonalai közelében elhelyezett szemetesek ürítését.

Massimo Vetturi, a LAV állatvédő szervezet egyik igazgatója szerint a vaddisznók csak akkor támadnak emberre, ha malacaikat vagy táplálékforrásukat veszélyben érzik:

Ha túlságosan megpakolt kuka közelében áll egy vaddisznó, és embert vesz észre, akkor úgy fog cselekedni, hogy megvédje az élelemforrást. A valódi probléma Rómában az, hogy eddig nem kezelték a problémát.

(Kiemelt képünk illusztráció, azon nem olasz, hanem német vaddisznó szerepel.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik