Nagyvilág

Az ukránok szerint Putyin előre szólt Magyarországnak a háborúról, a külügy szerint ez hazugság

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Magyarországot előzetesen figyelmeztette Oroszország az Ukrajna elleni támadásra – közölte Olekszij Danilov, az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára az Interfax beszámolója szerint, amit a telex.hu szúrt ki.

„Magyarország nyíltan felvállalja, hogy együttműködik Oroszországgal. Sőt, Vlagyimir Putyin orosz elnök  előre figyelmeztette, hogy megtámadják az országunkat. Valamiért azt gondolták, hogy megszerezhetik az országunk egy részét. Ez soha nem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következmények sújtják azt az országot a háború után” – jelentette ki Danilov, aki nem fejtette ki, hogy mire alapozza állításait.

Az interjúra Menczer Tamás külügyi államtitkár reagált, nonszensznek nevezve Danilov állításait.

„Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték. Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap” – írta Menczer.

Korábban a volt lengyel kormányfőhelyettes, Roman Giertych beszélt (ugyancsak bizonyítékok nélkül) Putyin állítólagos titkos tervéről, amely szerint lengyeleket és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt próbálta belevonni Ukrajna elleni háborúba, és ukrán területeket, így Kárpátalját is felajánlotta a segítségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik