Nagyvilág

Utcai plakátokon nácizzák a svédeket az oroszok

Pawel Supernak / MTI / EPA
Pawel Supernak / MTI / EPA
Svédország lehet az oroszok következő célpontja? Utcai plakátkampány indult ugyanis a svédek ellen Moszkvában.

Carl Bildt volt svéd miniszterelnök tett ki egy ilyen plakátról készült képet a Twitterjére. „Oroszország a nácizmus ellen van, Svédország nem” – szól az üzenet. Három ismert svédet is pellengérre állítanak: a népszerű meseírót, Asztrid Lindgrent, akinek nevét illetve műveit a magyar gyerekek is jól ismerhetik, Ingmar Bergman egykori világhírű filmrendezőt és Ingvar Kamprad IKEA-alapítót. Mindegyikhez tartozik egy rövidebb idézet vagy felsorolás, de azt nem lehet elolvasni a képről.

„Ellenünk is indítanak egy nácimentesítő hadműveletet?” – tette fel a kérdést Bildt, aki szerint ez az orosz kampány csak erősíti a svéd NATO-csatlakozás támogatottságát.

Az oroszok korábban megfenyegették a svédeket és a finneket, ha csatlakoznának a NATO-hoz, ennek ellenére, az ukrán háború hatására mindkét ország nagy valószínűséggel a NATO-tagság mellett fog dönteni.

Mint ismert, az Ukrajna elleni orosz invázió egyik, Vlagyimir Putyin orosz elnök által hangoztatott indoka az volt, hogy „meg kell szabadítani Ukrajnát a náciktól”, előtte pedig hosszú hónapokig ment az ukrán-ellenes propaganda az orosz médiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik