A következő élő közvetítés része Orbán az ukrán szélsőségesek feketelistáján, Finnország felmondta az atomerőmű-szerződését a Roszatommal

Újabb civilek hagyták el Mariupolt hétfőn reggel

Részben ellentmondásos hírek érkeznek a Mariupolban rekedt civilek evakuálásának folytatásáról. A Guardian közép-európai idő szerint hétfő délben a polgármester egyik asszisztensére hivatkozva azt írta, hogy reggel újabb civileket evakuáló buszok hagyták el a várost.

A közlés szerint a buszokon utazó civilek azonban – eltérően néhány korábbi menettől – nem az Azovsztal acélműből jutottak ki.

A BBC arról ír, hogy a mariupolban rekedt civilek evakuálására és annak végrehajtására irányuló tárgyalások bonyolultnak és kényesnek bizonyultak. Az azovsztali acélgyárból kimenekített embereket szálító mintegy százfős konvoj várhatóan a következő órákban érkezik Zaporizzzsjába.

A helyszínen azonban nemcsak civilek vannak, de egyben ez a várost védő ukrán katonák utolsó menedékhelye is. Az továbbra sem világos, hogy az acélgyárban rekedt civileket és sebesült katonákat mikor sikerül kimenekíteni.

Az Azovsztal acélgyár alatt húzódó bunkerekben sokan bújkálnak hetek óta, de néhányan egészen a háború kezdetétől ott tartózkodnak. Az élelem és a víz nagyon kevés.

Denisz Slega, az ukrán nemzeti gárda parancsnoka a BCC szerint azt mondta, hogy az orosz erők szinte azonnal folytatták az erőmű tüzérségi bombázását, miután a civilek vasárnap elhagyták a helyszínt. Slega becslése szerint több száz civil maradt bent, valamint körülbelül ötszáz sebesült katona.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik