Nagyvilág

Izrael bocsánatkérésre szólította fel Szergej Lavrovot a Hitlerre tett megjegyzése miatt

Russian Foreign Ministry / Hando / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Russian Foreign Ministry / Hando / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Izrael állam hétfőn elítélte  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap tett kijelentését, amelyben egy újságírói kérdésre arról beszélt, hogy Adolf Hitler zsidó származású volt. Lavrov az olasz Rete 4 csatornának adott interjút, ebben kérdezték meg arról, hogy mégis hogyan mondhatja Oroszország azt, hogy „nácitlanítani kell” Ukrajnát, amikor az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij maga is zsidó származású.

Amikor azt mondják, hogy „miféle nácizás ez, ha zsidók vagyunk”, nos, azt hiszem, hogy Hitlernek is volt zsidó származása, tehát ez semmit sem jelent

– idézte az orosz külügyminisztert a Guardian élő közvetítése.

Már régóta halljuk a bölcs zsidó népet, hogy a legnagyobb antiszemiták maguk a zsidók

– összegzett az orosz diplomácia vezetője.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter az elhangzottakra reagálva hétfőn közölte, hogy berendelik az orosz nagykövetet a külügyminiszter állítása miatt.

Ez elfogadhatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk el

– mondta Lapid a YNet hírportálnak.

Az orosz nagykövetség egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Izrael az eset kapcsán újfent támogatásáról biztosította Ukrajnát, igaz, az Oroszországgal jó kapcsolatot tartó Szíriai vezetéstől tartva kezdetben kerülte Moszkva közvetlen bírálatát, és nem érvényesített formális szankciókat sem az orosz oligarchákkal szemben. Lapid a múlt hónapban sokakhoz hasonlóan azonban azzal vádolta Oroszországot, hogy háborús bűnöket követett el Ukrajnában. Izrael pedig ekkor már beleegyezett, hogy sisakokat és mellényeket szállít az ukrán mentőszolgálatoknak, jelezve, hogy változtatott az álláspontján.

Lapid elutasította Szergej Lavrovnak azt az állítását is, hogy nácibarát elemek uralnák az ukrán kormányt és hadsereget.

Az ukránok nem nácik. Csak a nácik voltak nácik, és csak ők foglalkoztak a zsidó nép szisztematikus elpusztításával

– reagált az izraeli külügyminiszter az orosz hivatali partnerének széles körben ismert kijelentéseire.Zelenszkij ukrán elnök korábban maga is szembekerült izraeli véleményformálókkal, amikor ellenkező előjellel keresett analógiákat az Ukrajnában zajló konfliktus és a második világháború között.

Zelenszkij még márciusban az izraeli parlamenthez intézett beszédében az oroszok ukrajnai invázióját hasonlította az európai zsidóság második világháború alatti kiirtásához. A Jad Vasem akkor az ő megjegyzését is „felelőtlennek” nyilvánította, mondván, hogy bagatellizálja a holokauszt történelmi tényeit.

Dani Dajan, a Jad Vasem emlékközpont elnöke most az orosz külügyminiszter kijelentésére reagálva azt mondta:

sértés és súlyos csapás a valódi nácizmus áldozataira.

Dajan hozzátette: Lavrov olyan antiszemita összeesküvés-elméletet terjeszt, amelynek nincs tényalapja.

Hitler egyik nagyapjának személyazonossága tényszerűen nem ismert, ezért volt korábban néhány olyan spekuláció, amely a náci vezér esetleges zsidó származását firtatta, de ezt soha semmilyen ténnyel nem sikerült alátámasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik