Nagyvilág

Perek tömege zúdul a brit belügyminiszterre, mert késett az ukrán menekültek vízumkiadása

Pippa Fowles / Downing street 10 / EPA / MTI
Pippa Fowles / Downing street 10 / EPA / MTI

Tömeges pereknek nézhet elébe a brit kormány belügyminisztere, Priti Patel, mert vízumkáosz akadályozta ukránok ezrei számára a gyors beutazást Nagy-Britanniába.

A Guardian értesülése szerint több jótékonysági szervezet, köztük a Save the Children és a Refugee Council csoportos keresetet készít elő több száz ukrán nevében, akiket veszélybe sodort a minisztérium működése. A szervezetek szerint a hatóságok késése komoly traumákat okozhatott az érintetteknek, akik az orosz invázió miatt amúgy is súlyos helyzetben voltak.

A lap szerint nem csak az ügyintézés lassúsága volt a baj, hanem az is, hogy a Belügyminisztérium sok esetben jóváhagyta a vízumot, de nem értesítette a sikeres kérelmezőket. A kormány múlt héten csütörtökön elismerte, hogy problémák voltak a vízumokkal, és hogy ukrán családok akár öt hetet is vártak a hivatalos válaszra.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint 59 ezren vannak olyanok, akik kaptak vízumot, de még nem érkeztek meg az Egyesült Királyságba.

A meg nem érkezettek nagy része az utazás előtt megvárja a többi családtag vízumát. A gyermekek kérelmeinek elbírálása általában tovább tart, mivel az Egyesült Királyság megköveteli, hogy biztonsági vizsgálaton essenek át, ha nem rendelkeznek saját nemzetközi útlevéllel.

Az 59 ezer ukrán többsége azonban azok közül kerülhet ki, akinek már jóváhagyták a vízumot, csak nem tájékoztatták őket a döntésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik