A következő élő közvetítés része Orbán az ukrán szélsőségesek feketelistáján, Finnország felmondta az atomerőmű-szerződését a Roszatommal

Finnország május 12-én dönthet a NATO-tagságról

Alexey Kudenko / Sputnik / AFP
Alexey Kudenko / Sputnik / AFP

Az Iltalehti című finn lap névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva ír arról, hogy a NATO-csatlakozásról két lépésben döntenek Finnországban május 12-én. Várhatóan először Sauli Niinistö finn államfő jelenti be, hogy jóváhagyja a csatlakozását a nyugati védelmi szövetséghez, majd a parlament hagyja jóvá a jelentkezést.

Olivier MORIN / AFP

A Reuters jelentése szerint a lapértesülést független forrásból nem erősítették meg.

A finn alkotmány értelmében az államfő a kormánnyal együttműködve irányítja a kül- és biztonságpolitikát. A döntést a köztársasági elnök és a kormány kulcsminiszterei az elnök és a parlament első bejelentése utáni találkozón erősítik meg – írja az Iltalehti.

Oroszországnak és Finnországnak 1300 kilométeres közös határa van. Előbbi arra figyelmeztetett, hogy Svédország és Finnország NATO-csatlakozása esetén nukleáris fegyvereket és hiperszonikus rakétákat telepít a kalinyingrádi enklávéba, ahol az ország legjelentősebb balti-tengeri haditengerészeti és katonai bázisa található.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik