Nagyvilág

400 millióra perli a ruandai kormányt a „Hotel Ruanda” hős igazgatójának családja

Simon Wohlfahrt / AFP
Simon Wohlfahrt / AFP

Négyszáz millió dollárra perelte Paul Rusesabagina családja a ruandai kormányt, amiért állításuk szerint elrabolták és megkínozták a férfit, írja a BBC. Rusesabagina az a hoteligazgató, aki a kigali Hôtel des Mille Collines szálloda menedzsereként az 1994-es ruandai népirtás során menedéket nyújtott a vezetése alatt álló szálloda falai között ezerkétszáz embernek, akik így menekültek meg a szinte biztos haláltól, erről a történetről szól az Oscar-jelölt Hotel Ruanda című film, amelyben Rusesabaginát Don Cheadle alakította.

Rusesabaginát a ruandai kormány tavaly huszonöt év börtönre ítélte terrorizmus vádjával egy, az igazgató támogatói szerint színlelt tárgyaláson. A családja szerint a kormány egy összetett csellel visszacsalogatta Rusesabaginát texasi otthonából Ruandába, ahol megkínozták és illegálisan fogva tartják, ezért perlik most a kormányt. A család hangsúlyozta azt is, hogy a négyszáz millió dolláros összeg, amit követelnek, nőni fog minden egyes nappal, amit a férfinak rácsok mögött kell töltenie.

A ruandai kormány egyelőre nem reagált nyilvánosság előtt a perre.

A ruandai népirtás 1994 áprilisában kezdődött és száz napon át tartott, mialatt több mint nyolcszázezer tuszit mészároltak le hutu milicisták. Paul Rusesabagina számos humanitárius díjat kapott tetteiért. Ám mivel néhány évvel ezelőtt, már amerikai politikai menekültként a népirtás utáni ruandai kormány ellenében foglalt állást, hazájában a kormány közellenségnek kiáltotta ki, 2020-ban pedig egy magánrepülőgép, amiről úgy tudta, hogy Burundiba viszi, a ruandai fővárosba vitte, ahol terrorcselekmények elősegítéséért huszonöt év börtönre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik