A következő élő közvetítés része Percek kérdése volt, hogy az oroszok meggyilkolják Zelenszkijt és a családját; megpróbálják kimenekíteni a civileket az Azovsztalból

Percek kérdése volt, hogy az oroszok meggyilkolják Zelenszkijt és a családját a háború első óráiban

Volodimir Zelenszkij a Time-nak nyilatkozva beszélt arról, hogy az orosz csapatok csak percekre voltak tőle, hogy megtalálják őt és a családját a háború első óráiban. Kijev utcáin már tűzharcok dúltak, a lövéseket az elnöki rezidencia falain belül is hallani lehetett.

Az ukrán hadsereg arról értesítette Zelenszkijt, hogy orosz csapatokat ejtőernyőztek a városba azzal a céllal, hogy megöljék vagy elfogják őt és családját.

Ahogy leszállt az éj a háború első napján lövöldözés tört ki a kormányzati negyed körül. A táborban lévő őrök lekapcsolták a villanyt, és golyóálló mellényeket és támadófegyvereket hoztak Zelenszkij és mintegy tucatnyi segítője számára. Közülük csak néhányan tudták, hogyan kell kezelni a fegyvereket.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó arról beszélt a Time-nak, hogy az oroszok két hullámban is be akarták venni a rezidenciát. Zelenszkij állítása szerint ekkor még a felesége és a gyerekei is az épületben voltak. Ezt követően az amerikaiak felajánlották Zelenszkijnek, hogy kimenekítik az országból. Ekkor hangzott el az ukrán elnök egyik emlékezetes mondata:

lőszerre van szükségem, nem fuvarra.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik