A következő élő közvetítés része Moldova szakadárai háborúra készülhetnek, Putyinnál vizitált az ENSZ-főtitkár

Lavrov: Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel

Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC), hogy könnyítsen az ukrajnai polgári lakosság helyzetén – jelentette ki kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott közös sajtótájékozatóján (amelynek pár részletéről korábban mi is beszámoltunk).

Lavrov mindazonáltal “teátrális gesztusnak” nevezte és elutasította azt a kijevi javaslatot, hogy béketárgyalásokat tartsanak a stratégiai fontosságú dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban.

A világszervezet főtitkára elmondta, hogy humanitárius kontaktcsoport létrehozását javasolta Oroszország és Ukrajna, valamint az ENSZ részvételével, hogy szavatolni lehessen a humanitárius folyosók hatékonyságát és tiszteletben tartását. Hozzátette: Mariupolban romlik a helyzet, összehangolt munkára van szükség a biztonságos evakuáláshoz abba az irányba, ahová a helyiek távozni kívánnak. Külön felhívta a figyelmet az orosz hadsereg által ostromolt mariupoli Azovsztal fémműben rekedt civilek helyzetére. António Guterres aggodalmát fejezte ki az esetleges ukrajnai háborús bűncselekményekről szóló ismételt jelentések miatt, és független vizsgálatot szorgalmazott ezek kivizsgálására.

António Guterres kedden találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd Kijevbe utazik, ahol csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tárgyal.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik