Nagyvilág

Három év után újra lesz kijevi amerikai nagykövet

Aziz Karimov/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
Aziz Karimov/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Joe Biden amerikai elnök hétfőn Bridget Brink pozsonyi amerikai nagykövetet jelölte az Egyesült Államok új kijevi nagykövetének – adta hírül a Fehér Ház közleménye hétfőn.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter múlt hétvégi kijevi látogatása során bejelentette: az Egyesült Államok fokozatosan felújítja jelenlétét Ukrajnában, és további katonai segélyt nyújt.

Az amerikai külügyminisztérium korábbi döntése értelmében a kijevi amerikai nagykövetség diplomata és adminisztratív személyzetét még az Ukrajna elleni orosz katonai invázió február 24-ei megindítása előtt két héttel evakuálták.

Bridget Brink az amerikai külügyminisztérium karrierdiplomatája, akit 2019. július 1-jén, még Donald Trump elnöksége idején lett nagykövet Pozsonyban.

Ezt megelőzően a minisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára volt 2015 és 2018 között, akit még a Barack Obama akkori amerikai elnök második kormánya idején nevezett ki John Kerry amerikai külügyminiszter.

Bridget Brink 2014 és 2015 között Taskentben volt diplomata.

Brink kinevezését még jóvá kell hagynia az amerikai szenátusnak is, amely több hetet vagy akár hónapokat is igénybe vehet.

A kijevi amerikai nagyköveti poszt 2019 óta betöltetlen, amikor Donald Trump akkori elnök elmozdította hivatalából a külképviselet vezetőjét. Maga a nagykövetség még az orosz offenzíva előtt Lvivbe (Lemberg) költözött Kijevből, majd Lengyelországba települt. A külképviselet egyelőre nem is költözik vissza az ukrán fővárosba.

Az NPR amerikai rádió tudósítása szerint az amerikai diplomaták fokozatosan térnek vissza Ukrajnába; először egy-egy napot töltenek majd Lvivben, majd más ukrajnai városokban, s végül a nagykövetség hosszabb távon költözik vissza Kijevbe.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik