Nagyvilág

Konfliktuszónába utazott az indiai miniszterelnök

Rakesh BAKSHI / AFP
Rakesh BAKSHI / AFP

Kasmír India ellenőrizte térségébe látogatott helyi idő szerint vasárnap Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki beszédében a vitatott hovatartozású térség gazdasági felvirágoztatására tett ígéretet.

A miniszterelnök beszédében befektetéseket ígért a régióban, és méltatta a 2019 óta ott zajló, példa nélküli fejlesztési munkálatokat (útja során több építkezést is meglátogatott), azonban a bizonytalan politikai helyzetre nem tért ki.

A látogatásra szigorú biztonsági intézkedések közepette került sor. Pénteken a hatóságok arról számoltak be, hogy tűzharcban végeztek három fegyveres gerillával, akik a tájékoztatás szerint egy pakisztáni öngyilkos különítmény tagjai voltak, s Modi látogatásán akartak szabotázsakciót elkövetni.

Kasmírban a konfliktus azt követően éleződött ki, hogy 2019-ben Újdelhi megfosztotta Kasmír indiai felügyelet alatt álló részét széles körű autonómiájától, eltörölte alkotmányát, és két külön szövetségi kerületre – Ladakra, valamint Dzsammu és Kasmírra – osztotta fel.

Eltörölték továbbá a kasmíriak kiváltságait a területen történő ingatlanszerzésre és vállalkozásokra. A módosítást Újdelhi Kasmír gazdasági fejlesztésével indokolta,

ám a zömében muszlim helyiek azt vetik a kormány szemére, hogy a hindu állampolgárokat ösztönzi a letelepedésre.

India Kasmíron Pakisztánnal és – kisebb mértékben – Kínával osztozik. A nukleáris fegyverekkel rendelkező két szomszédos ország, India és Pakisztán között az 1947-es függetlenné válás és Pakisztán megalakulása után szinte rögtön háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, később pedig további háborús incidensek is történtek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik