Nagyvilág

Kitennék a pártjából a volt német kancellárt, mert ragaszkodik oroszországi tisztségeihez

A német Szociáldemokrata Párt (SPD) társvezetője felszólította Gerhard Schröder volt kancellárt, hogy adja vissza párttagságát, miután Schröder egy interjúban világossá tette, nem áll szándékában lemondani az orosz energiavállalatok igazgatótanácsában betöltött tisztségeiről – írta a Guardian.

Schröder, aki 1998 és 2005 között Németország kormányfője volt, a Rosznyeft orosz olajtársaság igazgatótanácsának elnöke, valamint az Északi Áramlat csővezeték-társaság részvényesi bizottságának elnöke.

Lemondása ezekről a posztokról „szükséges lett volna egykori és korábban sikeres kancellár hírnevének megmentéséhez” – mondta Saskia Esken a Deutschlandradio német közszolgálati televíziónak hétfő reggel.

Sajnos nem követte ezt a tanácsot. … Gerhard Schröder több éven át üzletemberként tevékenykedett, és fel kell hagynunk azzal, hogy idősebb államférfiként, volt kancellárként tekintsünk rá

– mondta az SPD társvezetője, és hozzátette:

Pénzét orosz állami vállalatoknál végzett munkával keresi, és egyenesen abszurd, hogy védi Vlagyimir Putyint a háborús bűnök vádjával szemben.

A február végi ukrajnai orosz invázió nyomán az SPD vezetése levélben kérte Schrödert, hogy mondjon le az orosz állami vállalatoknál betöltött szerepéről, amelyre állítólag nem érkezett válasz.

Schröder romló megítélését előre jelezte, hogy márciusban négy közvetlen munkatársa is faképnél hagyta. Közülük a legérzékenyebb veszteség Albrecht Funk volt, aki több mint 20 éven át volt a politikus bizalmasa és beszédírója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik