Nagyvilág

Kisebb a szavazási kedv a vártnál Franciaországban

MTI/EPA/Pool/REUTERS/Gonzalo Fuentes
MTI/EPA/Pool/REUTERS/Gonzalo Fuentes

A választásra jogosultak 26,40 százaléka adta le vasárnap délig a szavazatát a francia elnökválasztás második fordulójában, s ez ugyan egy százalékkal magasabb a két héttel ezelőtti első forduló részvételénél, de két százalékkal elmarad az öt évvel ezelőtti részvételhez képest – idézi a francia belügyminisztérium közleményét az MTI.

Két évtizede nem volt ennyire kicsi az érdeklődés a legfontosabb franciaországi választás iránt.

Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6-kor vagy 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. Közel 49 millió választópolgár dönthet arról, hogy Emmanuel Macron jelenlegi államfő maradhat-e az elnöki székben vagy jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen töltheti be az államfői tisztséget a következő öt évben. Valamennyi felmérés Macron győzelmét vetíti előre, de jóval szorosabb eredménnyel, mint öt évvel ezelőtt.

A részvételi arány ugyanakkor még befolyásolhatja az eredményt. Az iskolai tavaszi szünet miatti távolmaradás, a hagyományos bal- és jobboldali pártok jelöltjeinek kiesése az első fordulóban, valamint a 22 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinak kiszámíthatatlansága a közvélemény-kutatók szerint akár a Nemzeti Tömörölés jelöltjének is kedvezhet.

Mindkét elnökjelölt délelőtt 1 óra előtt leadta a voksát, Macron Le Touquet településen, az észak-franciaországi családi nyaralójuk közelében, Marine Le Pen pedig a pártja egyik fő bázisának számító Hénin-Beaumont-ban, a belga határ közelében.

Az első hivatalos eredmények este 8 órától várhatók. Amennyiben Emmanuel Macron nyeri az elnökválasztást, az Eiffel-torony előtti Mars-mezőkön, Marine Le Pen pedig a Párizshoz közeli boulogne-i parkerdőbe várja híveit az eredményhirdetés után, ahonnan a 13 régiót jelképező buszkonvojjal tervezi végigjárni Párizs emblematikus helyeit. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik