Nagyvilág

Baloldali fordulat jön Szlovéniában

Jure Makovec / AFP
Jure Makovec / AFP

A Robert Golob vezette, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (GS) nyert a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – ez látszott már az urnazárás után nyilvánosságra hozott exit poll-felmérésekből is, és ez tűnik ki a csaknem 90 százalékos feldolgozottságú adatokból is – írja  az MTI.

A részleges eredmények tükrében a Szabadság Mozgalomnak 40 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök – Orbán Viktor szövetségese – vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 29 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 4 mandátummal az ötödik helyen végzett.

Az ország 1991-es függetlenné válása óta ez volt a kilencedik parlamenti választás. Az eredményekből jól látszik, hogy a baloldal tud kormányt alakítani. A Szabadság Mozgalomnak, az SD-nek és a Baloldalnak összesen 51 mandátuma lenne a szlovén parlementben. Jansa természetes partnerével, a kereszténydemokrata NSi-vel sem tud többséget alkotni.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz kisebbségnek jár.

Borut Pahor államfő, akinek idén jár le a második elnöki mandátuma, korábban jelezte: azt a miniszterelnök-jelöltet bízza meg kormányalakítással, aki az ahhoz szükséges 46 támogatói aláírást fel tudja mutatni. A vasárnapi urnazárás előtt, a közszolgálati televíziónak adott interjújában már azt mondta: nem ragaszkodik az abszolút többséghez, a relatív győztest bízza meg a kormányalakítással. Úgy vélekedett: a világjárvány utáni kilábalás lassabb lesz az ukrajnai háború és a világ egyéb geopolitikai feszültségei miatt, amelyek szerinte hosszú távú stratégiai döntéseket követelnek. Emiatt együttműködést sürgetett az új kormány és az ellenzék között.

A szlovén törvények szerint a parlamentnek a választások után 20 napon belül meg kell alakulnia. Az államfőnek ezt követően 30 nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen az országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére. Megválasztása után a miniszterelnöknek 15 napon belül ismertetnie kell kormánya összetételét.

Az új kabinet megalakulásáig a leköszönő kormány ügyvivői feladatot lát el.

Robert Golob 54 éves üzletember nem ismeretlen a politikában. Korábban alelnöke volt Alenka Bratusek volt miniszterelnök balközép irányultságú pártjának (Stranka AB), és 1999-ben egy évig a gazdasági tárcánál államtitkári pozíciót töltött be. Több mint egy évtizeden át vezette az állami áramszolgáltató vállalatot, amelynek éléről éppen Janez Jansa miniszterelnök váltotta el. Ezt követően döntött úgy, hogy ismét elkezd politizálni, és indul a választásokon.

Kapcsolódó
Magyar befolyás: az Anonymus és a Gyurcsány-szál is előkerült a szlovén kampányhajrában
Egy hajszálon múlik az Orbán-szövetséges Janez Jansa sorsa.

Az előrejelzések szerint kiesett a parlamentből két korábbi kormányfő balliberális pártja: a Marjan Sarec exkormányfőről elnevezett LMS és az Alenka Bratusek vezette SAB, ezek bázisát a jelek szerint teljesen letarolta Golob új pártja.

A közel 1,7 millió, választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntött. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választották meg őket. Az 1471 jelöltre és 20 pártlistára 3000 szavazókörben szavazhattak a választópolgárok. Tizenöt párt nem érte el a négy százalékos küszöböt. (MTI)

Kiemelt kép: Robert Golob, a Szabadság Mozgalom párt vezetője a színpadon a 2022. március 19-i ljubljanai választások előtti kongresszuson. Jure Makovec / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik