Nagyvilág

Az eljárás alá vont Robert Fico szerint Szlovákia nem jogállam, hanem amerikai tartomány

MTI/EPA/Martin Divisek
MTI/EPA/Martin Divisek

Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, az ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke szombaton Pozsonyban sajtótájékoztatón.

Az MTI beszámolója szerint Fico elutasította azt az eljárást, amelyet a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség indított ellene és kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen. Ficót és Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsítják. Kalinák előzetes letartóztatásba helyezéséről várhatóan szombaton délután dönt a Speciális Büntetőbíróság. Fico jelenleg is parlamenti képviselő, ezért ellene a büntetőeljárást csak mentelmi jogának megvonása után lehet megindítani. A szlovák parlament ezzel a jövő héten foglalkozik.

Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta az uniós tagországok állam- illetve kormányfőit, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit. A volt miniszterelnök leszögezte:

a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam, hanem amerikai tartomány.

Szerinte az ország élén „bűnözők” állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök „amerikai nőcike”, aki Washington érdekeit szolgálja.

Újságírói kérdésre válaszolva Fico megismételte: Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma, hanem Szlovákia, ahol a kormányzat el akarja takarítani útjából, és börtönbe akarja csukatni a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét. Fico a legélesebben Igor Matovic volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipsicet, a Speciális Ügyészi Hivatal vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket.

Ezzel szemben „Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak” – idézi az MTI a szlovák baloldal vezetőjét.

A szlovák ügyészség egy héttel ezelőtt vádat emelt Andrej Kiska volt államfő ellen is. Őt azzal vádolják, hogy a családja tulajdonában álló vállalat – ahol megválasztásáig az egykori politikus ügyvezető volt – a 2014-es elnökválasztás során (amikor is éppen Fico volt az ellenfele) jogtalanul számolt el olyan költségeket, amelyek valójában a kampány során keletkeztek. Kiska a vádakat tagadta, és azt hangoztatta, hogy az ellene indított eljárás mögött korábbi riválisa, Robert Fico áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik