Nagyvilág

A Renault eladja a togliatti Lada-gyárat, kivonul Oroszországból

A Gazeta.ru szerint a Renault konszern eladásra készíti az oroszországi vállalatát, az AvtoVAZ-t. A franciák már májusban áthelyezik a cégnél dolgozó külföldi vezetők nagy részét Togliattiból Moszkvába. Az orosz autóóriás új tulajdonosa a Rostec nevű állami vállalat vagy az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium lehet.

A Renault eddig 67,6 százalékos részesedéssel rendelkezett a vállalatban, a fennmaradó 32,4 százalék az orosz JV Lada Auto Holdingé volt.

Az orosz lap idézi Thierry Pietont, a Renault-csoport pénzügyi igazgatóját is, aki pénteki negyedéves jelentésében azt közölte, hogy a francia félnek sikerült „előrelépést elérnie” az orosz hatóságokkal az AvtoVAZ jövőjével kapcsolatos tárgyalásokon. Pieton nem árult el részleteket a tárgyalásokról.

A Renault március 23-án bejelentette az oroszországi üzleti tevékenység felfüggesztését. Később a konszern közölte, hogy az ukrajnai események, valamint az alkatrészellátási problémák hátterében az AvtoVAZ-ban lévő részesedéséből való kilépést tekinti megoldásnak.

Az izsevszki VAZ üzem költsége 300 millió euró lehet, a Togliatti vállalatcsoporté körülbelül 850-900 millió euró. Az ügyletbe beletartozhat a Renault oroszországi üzeme is, ennek költségét a szakértő 350-450 millió euróra becsüli a lap által megszólaltatott szakértő. Szerinte amennyiben távoznak a franciák, és megszakad az alkatrészek eddigi ellátási lánca, akkor az AvtoVAZ-nak három Lada modellje marad: Granta, Niva és Vesta. A szakértő szerint a Renault minőséget és új, modern modelleket hozott az AvtoVAZ-nak, de legalább ilyen értékes volt az is, hogy rendet rakott a beszerzés, a logisztika, a gyártás, a marketing, az értékesítés és az informatika terén.

A francia Renault konszern 2009 óta az AvtoVAZ tulajdonosa. A 2008-2009-es gazdasági válság és a műszakilag elavult autók értékesítésének csökkenése miatt a Togliatti autóóriás nehéz pénzügyi helyzetbe került. 2009. elején a cég adóssága az alvállalkozókkal szemben mintegy 14 milliárd rubelt tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik