A következő élő közvetítés része Az ENSZ főtitkár Moszkvában találkozik Putyinnal, az Astovstalon nincs fehér zászló

Németország támogatja a balti országok katonai megerősítését

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP

Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteki vilniusi látogatásán kijelentette: ha a NATO úgy dönt, hogy megnöveli a katonai jelenlétet a Baltikumban és Európa keleti szárnyánál, Németország készen áll ehhez jelentős mértékben hozzájárulni.

Baerbock Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tartott találkozóján biztosította a vilniusi tárcavezetőt, hogy Németország nem csak a jelenlegi katonai csapatok megerősítését, de a hosszútávú NATO-jelenlétet is támogatja a Baltikumban, még ha ez több ezer katona kivezénylését is jelenti. Úgy vélekedett: a NATO jelenlegi koncepciója, miszerint minimális katonai jelenléttel jelzi a Baltikumban, hogy a szövetség bármelyik tagja elleni támadás az egész szervezet elleni támadásnak minősül, a jelenlegi helyzetben nem kielégítő. Mint fogalmazott: amikor egy országnak 100 kilométeres közös határa van Oroszországgal, akkor „nincs ideje az erősítésre várni”, ha megtörténik a baj.

Az MTI szerint Landsbergis, német kollégájának kijelentéseire reagálva elmondta, Litvánia nevében reméli, hogy valóban kaphatnak majd állandó támogatást mind a katonai csapatok, mind a páncélozott járművek terén, de külön kiemelte a légvédelmet is, amit a balti államok gyengepontjának tart. Hozzátette, hogy véleménye szerint a Balti-tenger partjai, kikötői és kereskedelmi útvonalai is megerősítésre szorulnak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik