Nagyvilág europoli

Uniós biztos: nincs pozitív fejlemény a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban

MTI/EPA/Olivier Hoslet
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság nem tud beszámolni pozitív fejleményekről a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban – jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről folytatott vitáján szerdán.

Az MTI tudósítása szerint Didier Reynders beszédében reményét fejezte ki, hogy a folyamatban lévő eljárások lehetővé teszik a magyar hatóságok számára, hogy megfelelően reagáljanak az Európai Bizottság által megfogalmazott aggályokra.

Közölte, az Európai Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a közös értékek megsértése miatt, köztük az akadémiai szabadsággal, valamint a civil társadalmi szervezetek, a migránsok és a szexuális kisebbségekhez tartozók jogaival összefüggésben. Nemrégiben az uniós bizottság eljárást indított a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban is, amelyre választ vár Magyarországtól, mielőtt arról döntene, hogy az Európai Unió Bírósága elé vigye-e az ügyet – mondta.

Kijelentette: az Európai Bizottság elítéli a szexuális kisebbségekhez tartozók bármilyen megkülönböztetését, az ellenük elkövetett erőszakot és gyűlöletkeltést. Az Európai Unió értékeit és az alapvető jogokat kivétel nélkül minden uniós tagországnak és hatóságainak tiszteletben kell tartania – hangsúlyozta.

Elmondta, az Európai Unió az uniós forrásokkal kapcsolatos feltételességi mechanizmussal rendelkezik. Az Európai Bizottság a mechanizmus keretében folytatható eljárás megindításáról dönthet Magyarországgal szemben azt követően, hogy megvizsgálta a novemberben küldött, a kérdésekre adott magyar válaszokat – közölte.

Azt mondta: Magyarország esetében „blokkolták” a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap forrásainak kifizetését. Az uniós biztos közölte: a források lehívását lehetővé tevő magyar terv nincs elfogadva, ugyanis az Európai Bizottságnak előbb látnia kell az országspecifikus ajánlásoknak megfelelő valódi reformok megvalósulását.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője hozzászólásában emlékeztetett: vannak olyan területek, amelyeknél a döntések kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartoznak. A gyermekek védelme vagy az oktatás esetében az Európai Uniónak nincs kompetenciája – mondta.

A képviselő közölte: Magyarországon a felnőtteknek joga van az önkifejezesére, beleértve a szexuális élet területét is. Ennek ellenkezőjének állítása hazugság – mondta. A gyermekek védelmével kapcsolatos magyar törvény elleni támadás valójában ideológiai alapú, boszorkányüldözést jelent – jelentette ki. Magyarország úgy gondolja, hogy az LMBT-jogok szószólóinak nincs helyük az iskolákban és a játszótereken. „A választók immár negyedik alkalommal szavaztak bizalmat a kormánynak és erősítették meg, hogy elutasítanak minden politikai befolyást Brüsszel részéről az olyan kérdésekben, amelyek kizárólag Magyarországra tartoznak” – közölte.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta, április 3. óta számos magyar döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot homoszexualitása miatt, vagy azért, mert homoszexuálisként családra vágyik. Véleménye szerint a gyermekvédelmi törvényről tartott népszavazás törvénytelen volt, illetve politikai eszközként szolgált, amelyet – mint mondta – a magyarok többsége nem támogatott.

Kapcsolódó
Mennyi uniós támogatást bukhat el Magyarország?
Eddig lehetett tologatni a pénzeket, de most tényleg elveszhet az uniós támogatások egy része.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik