A következő élő közvetítés része Mariupol a földi pokol, rakétateszttel gondolkodtatna el Putyin

A finnek ma elkezdenek arról vitázni, hogy az ország NATO-tag legyen-e

Oleg Pereverzev / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Oleg Pereverzev / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A finn parlamentben szerdán elkezdődik a vita arról, hogy az ország megpályázza-e a NATO-tagságot. Sanna Marin finn miniszterelnök a napokban azt mondta, szerinte heteken belül el fog dőlni a kérdés.

A finn parlament, az Eduskunta mind a 200 képviselője kapott egy, a kormány által készíttetett, úgynevezett „fehér könyvet”, amely a NATO-tagság következményeit értékelte más biztonsági lehetőségek, például a kétoldalú védelmi megállapodások mellett – írja a Guardian. Ugyan a jelentés nem tett ajánlásokat, de kihangsúlyozta, hogy a NATO-tagság nélkül Finnország nem élvez biztonsági garanciákat, annak ellenére sem, hogy jelenleg a szövetség partnere.

Bár Finnország mindeddig a semlegesség pártján állt, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a közbeszédben egyre több, a NATO-tagság mellett érvelő hang bukkant fel. Az AFP által idézett közvélemény-kutatások szerint korábban tartósan 20-30 százalék volt a NATO-tagság támogatottsága a finnek között, most viszont már 60 százalékban vannak azok, akik támogatják a csatlakozást.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik