Nagyvilág koronavírus

Bezárnak az oltóközpontok Romániában

Veres Nándor / MTI
Veres Nándor / MTI

Romániában június 30-án véget ér az egészségügyi minisztérium koronavírus elleni oltási kampánya, bezárnak az erre a célra létrehozott oltóközpontok, a koronavírus elleni immunizálást pedig júliustól a családorvosi rendelők veszik át, jelentette be kedden közösségi oldalán Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, a koronavírus elleni oltási program felelőse.

Júliustól a Covid-19 elleni immunizálás is a nemzeti oltási program részévé válik, írja az MTI. Az államtitkár ismételten hangsúlyozta, hogy az oltás felvétele továbbra is a legjobb védekezés a Sars-Cov-2-es vírus ellen és „rendkívül hasznos”, főleg a veszélyeztetett csoportok számára.

Romániában a múlt héten már csak 1148-cal emelkedett a koronavírus ellen beoltott lakosok száma. A 19,3 milliós országban eddig 8 millió 124 ezren kaptak legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát, és ez a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,84 százalékát teszi ki.

Hétfőn a koronavírus-járvány kapcsán hozott kormányzati intézkedések legtöbbet szereplő illetékese, a lakosság immunizálása és a Covid-igazolvány munkahelyi megkövetelése mellett érvelő Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár bejelentette, hogy ő is elkapta a koronavírus-fertőzést, annak ellenére, hogy állandóan viseli az FFP2-es, szűrővel ellátott maszkot. A tisztségviselő állítása szerint tünetei nem súlyosak, a következő napokban otthonról dolgozik.

Romániában egyébként továbbra is visszaszorulóban van a koronavírus-járvány ötödik, az omikron variánsnak tulajdonított hulláma. A szaktárca keddi jelentésében szereplő 1524 újonnan diagnosztizált fertőzés megfelel ugyan az utóbbi két hét átlagának, de heti összevetésben a tendencia csökkenő: az utóbbi héten diagnosztizált 8172 új eset csaknem 30 százalékkal elmarad az előző hét napon feljegyzett fertőzésszámtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik