Nagyvilág

Afgán iskolában robbantottak, hatan meghaltak

Wakil KOHSAR / AFP
Wakil KOHSAR / AFP

Az afgán fővárosban, Kabulban két robbanás rázott meg egy fiúiskolát, amikor a diákok a reggeli óráikról jöttek ki. A bombatámadásban legalább hatan meghaltak, és tizenegyen megsebesültek – írja a Guardian az AFP hírügynökség értesülésére hivatkozva. A kabuli rendőrség szóvivője, Halid Zadran azt közölte, hogy a keddi robbantásokat rögtönzött robbanószerkezetek okozták, és volt egy harmadik robbanás is egy angol nyelvi központban ugyanazon a területen, de utóbbiról nem árult el részleteket.

A közösségi oldalakon közzétett képeken több holttest látható a kapuban és az iskola épületében, és tálib hatósági személyeket is látták, amint körbezárták a területet.

A megtámadott iskola a síita felekezethez tartozó hazara kisebbség intézménye. Ez a kisebbség Afganisztán harmincnyolc milliós lakosságának tíz-húsz százalékát teszi ki, vallásuk eltér a többség által gyakorolt szunnita iszlámtól. A tálibokat korábban többször megvádolták a kisebbség tagjai elleni támadásokkal, ám az utóbbi években leginkább a szélsőséges Iszlám Állam helyi szervezete hajtott végre támadásokat a síita közösség tagjai ellen iskolákban és mecsetekben.

A hasonló bombatámadások gyakorisága csökkent Afganisztánban, mióta tavaly augusztusban az amerrikaiak kivonulása és a nyugatbarát kormány megbuktatása óta az iszlamista Talibán mozgalom vette át a hatalmat. A tőlük független szervezet, az Iszlám Állam azonban azóta is több hasonló támadást magára vállalt. A tálibok ugyan ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy erőik legyőzték az Iszlám Állam helyi szervezetét, de független elemzők szerint a csoport továbbra is erős biztonsági kihívást jelent az Afganisztánt uraló keményvonalas iszlamisták számára.

A keddi támadásért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik