Nagyvilág koronavírus

A teljes vesztegzár óta először haltak meg koronavírusban Sanghajban

Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Három idős beteg hunyt el, akik nem vehették fel az oltást.

Először jelentettek koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálozásokat Sanghajból hétfőn azóta, hogy a városban a múlt hónapban lezárásokat kezdtek alkalmazni a legújabb járványhullám megfékezésére.

A sanghaji egészségügyi hatóságok hétfői beszámolója szerint három, Covid-19 megbetegedéssel diagnosztizált beteg hunyt el. Az elhunytak mindhárman idős korúak, 89 és 91 év közöttiek  voltak, és egyéb egészségügyi problémáik miatt nem vehették fel a koronavírus elleni védőoltást.

A 25 millió lakosú városban március eleje óta mintegy 372 ezer fertőzöttet azonosítottak. A hétfői adatok enyhülést jeleztek, a napi új esetek száma egy nappal korábbról 10 százalékkal zsugorodva 22 248-ra csökkent, a tüneteket is produkáló fertőzöttek száma 2417 volt, ami 25 százalékos mérséklődést jelent a vasárnap közölt adathoz képest.

Sanghajban március 10. óta több mint kétszázmillió nukleinsavas vírustesztet végeztek el, április eleje óta pedig már több körben tesztelték a város lakóit antigén gyorstesztekkel is a fertőzöttek kiszűrésére. A sanghaji egészségügyi bizottság hétfői közlése szerint minden lakónegyedben, ahol az elmúlt hét nap során akár egyetlen új fertőzöttet is azonosítottak, a lakókat múlt péntektől egy héten át naponta tesztelik.
A várost egészében április elején helyezték vesztegzár alá, módosítva azt az eredeti tervet, miszerint két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati oldalát. Az intézkedések nyomán azonban a város lakói egyebek mellett akadozó élelmiszerellátásra, élelmiszerhiányra, valamint esetenként a szükséges orvosi ellátás hiányára panaszkodtak.

Kapcsolódó
Bezártak 26 millió embert, miközben senki nem halt meg koronavírusban
Sanghaj hetek óta zárlat alatt van, több mint 130 ezer fertőzöttet igazoltak, de alig van valakinek tünete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik