Nagyvilág

Koránégető szélsőjobboldaliak miatt voltak zavargások Svédországban

Johan Nilsson / TT / Code 50090 (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Johan Nilsson / TT / Code 50090 (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Vallási jelkép égetését tűzte ki célul egy dán szélsőséges csoport.

Zavargások törtek ki Svédországban szombat este miután a rendőrség (elővigyázatosság céljából) áthelyezte azt a demonstrációt, amit az iszlámellenes szélsőjobboldali szervezet, a Stram Kurs hirdetett meg és ahol az előzetes tervek szerint Koránt égettek volna.

Dulakodás és zavargások törtek ki Landskrona városában, miután az oda tervezett demonstrációt áthelyezték a 45 kilométerre délre találhat Malmőbe. Az AP jelentése szerint közel száz, többségében fiatal köveket dobált, autókat, gumikat és szemeteseket gyújtott fel, illetve felhúztak egy kordont is, ami akadályozta a közlekedést. Bár a helyzet valamennyire javult a helyzet Landskronában, a rendőrség szerint még mindig feszült. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Péntek este erőszakos összecsapás volt a demonstrálók és az ellentüntetők között Örebro belvárosában is, ahol a Stram Kurs Koránt tervezett égetni – az incidensben tizenkét rendőr megsérült és négy rendőrautót felgyújtottak. Az esetet videón is megörökítették:

Kim Hild, a rendőrség szóvivője Dél-Svédországban elmondta, a tüntetés engedélyét azért nem vonták vissza, mert arra nyomós ok kell, illetve az ország tiszteletben tartja a szólásszabadságot.

A demonstráció szombat este Malmö egyik központi parkjában volt, ahol a Stram Kurs vezetője, Rasmus Paludan néhány tucat ember előtt tartott beszédet. Néhány ellentüntető köveket dobált a tüntetőkre, a rendőrségnek pedig paprika spray-t kellett használnia feloszlatásukhoz. A jelentések szerint Paludant a lábánál találta el egy kő. Komoly sérülésről nem érkezett bejelentés.

Csütörtök óta Stockholmban is összezördülések voltak, illetve Linköpingben és Norrköpingben is – mind olyan városokról van szó, ahol a Stram Kursnak vagy volt vagy a tervek szerint lesz tüntetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik