Nagyvilág

Ezerhatszáz fogvatartottat engednek el Mianmarban

AFP
AFP

Ezerhatszáz politikai fogoly szabadon bocsátását jelentette be a mianmari katonai diktatúra a mianmari nemzeti újévi amnesztia részeként. Az éves közkegyelem keretében az idén felszabaduló foglyok száma azonban így is csak töredéke a tavaly felszabadítottak számának, ami huszonháromezer főt jelentett.

Az nem derült ki, hogy az amnesztia kiterjed-e a tavaly februárban végrehajtott puccs során megbuktatott polgári kormány bebörtönzött tagjaira. A bejelentés szerint azonban a szabadon engedendő foglyok között negyvenkét külföldi is van.

A hadsereg által őrizetbe vett személyek között található mások mellett a puccs során megbuktatott kormány vezetője, a Nobel-békedíjjal kitüntettet Aung Szan Szú Kji, aki korábban államtanácsosként irányította az országot.

Kapcsolódó
Újabb négy évet kapott Mianmar demokratikusan megválasztott kormányfője
A Human Rights Watch szerint Aung Szan Szú Kjit koncepciós perek sorozatával támadják.

A politikai foglyokat segítő aktivistacsoport szerint a hadsereg legalább 13 282 embert tartóztatott le, és 1756 embert ölt meg a puccs kezdete óta a politikia ellenfeleinek tekintett személyek közül.

A Reuters jelentése szerint vasárnap több száz fogoly hozzátartozója gyűlt össze mianmari Inszejn börtön előtt, egy helyi riporter azonban kora reggel a helyszínen azt mondta a hírügynökségnek, hogy addig egyetlen politikai foglyot sem engedtek szabadon a fegyintézetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik