Nagyvilág

Irtózatos vérfürdőt rendeztek nigériai falvakban

Audu MARTE / AFP
Audu MARTE / AFP
Motorokon érkeztek a támadók, válogatás nélkül tüzeltek civilekre. Még nem jelentkezett semmilyen szervezet a mészárlás elkövetőjeként, aminek akár száz halottja is lehet.

Ismeretlen támadók több mint száz embert mészároltak le nigériai falvakban, és több tucatnyit hurcoltak el otthonából – jelentették kedden túlélők és a helyi sajtó az MTI szerint. A vérengzés hétfőre virradóra történt Nigéria központi fekvésű Plateau tagállamában.

A tettesek motorkerékpárokon hajtottak végig a falvakon, és válogatás nélkül tüzet nyitottak gépfegyvereikből a helybéliekre – mondta Ishaku Gyang, az egyik ilyen megtámadott település, Dadin Kowa lakója.

A New Telegraph című helyi napilap szerint több, mint száz halálos áldozat volt, míg a Tribune legalább nyolcvan halottról és hetven elhurcolt emberről számolt be. A számos sebesültet a környező kórházakban látták el. Kedden a megtámadott falvakban tömeges temetéseket tartottak, miközben a biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak az elkövetők kézre kerítésére. A vérontás elkövetőjeként egyelőre egyetlen helyi terrorszervezet sem jelentkezett.

Nigéria északnyugati és középső vidékein gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások. Az elkövetők a legtöbb esetben a Boko Haram nevű terrorszervezet tagjai vagy bűnözőkből alakult bandák.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik