Nagyvilág

Tizenhat ember sérült meg a New York-i metrón történt lövöldözésben

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP

Legalább tizenhat ember megsérült – közülük tizen közvetlenül a lövöldözésben – a brooklyni metróban a kedd reggeli csúcsforgalomban. A hírek szerint egy ismeretlen férfi először működésbe hozott egy füsbombát, majd tüzet nyitott a metrón, a 36. utcai metróállomáson, a brooklyni Sunset Parknál. A The New York Times frissülő cikke szerint a támadás helyi idő szerint kedd reggel, 8 óra 24 perc körül történt. A metrókocsi beérkezett az állomásra, a majd a támadó nem sokkal később tüzet nyitott. A feltételezett elkövető az NBC New York első híradása szerint narancsszínű láthatósági mellényt és gázmaszkot viselt, de  Keechant L. Sewell rendőrparancsnok közlése szerint egy zöld mellényt és szürke pulóvert viselő, erős testalkatú férfit keresnek.

Kathy Hochul New York-i kormányzó éberségre intette a város lakosságát, mondván, hogy éles helyzet van.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint öt ember állapota válságos, de egyikük sem szenvedett életveszélyes sérüléseket.

A NYU Langone Hospital-Brooklynban nyolc sérültet ápolnak – közölte az illetékes szóvivő. Az ő sérüléseik között lőtt sebek és füstbelélegzés is szerepelt; minannyiuk állaopta stabil. A brooklyni Maimonides Medical Center szóvivője azt közölte hogy öt embert ápolnak ott, közülük kettőnek lőtt sebei vannak. A New York-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital közölte, hogy három, a lövöldözésben megsérült beteget látnak el.

A rendőrséget fél kilenckor hívták ki a 36. utcai állomásra, ahol a New York-i metró D, N és R vonala is megáll. A lövöldözés pánikot okozott, így a feltételezett elkövetőnek sikerült elmenekülnie az állomásról.

Illetékesek közlése szerint Joe Biden elnököt tájékoztatták a lövöldözésről. A New York-i polgármester, Eric Adams, akinek vasárnap pozitív lett a koronavírus tesztje, figyelemmel kísérte a helyzetet.

Az állomás környékét a nyomozók reggel körbevették és lezárták. A 4. sugárúton a 35. utca közelében több tucat sziránázó rendőrautó gyűlt össze legalább négy háztömbnyi hosszan. A rendőrség leállította a forgalmat, mivel a bámészkodó gyalogosok kis csoportokban a járdán húzódva keresték a fedezéket az eső elől. A New York Times tudósítói legalább két helikoptert is láttak, három rendőr pedig a Sunset Park Középiskola előtt posztolt.

Az első jelentések utaltak rá, hogy a metróállomáshoz kiérkező tűzoltók pokolgépeket találtak, de ez az információ tévesnek bizonyult. A hatóságok az állomáson füstfejlesztő készülékeket találtak. A rendőrség megerősítette, hogy pokolgép nem volt metróállomáson.

Rendőrségi források közölték, hogy a támadás feltételezett elkövetője maga is metrón utazott, és menet közben a kocsiban eldobott több füstbombát, majd lövöldözni kezdett. Amikor a szerelvény a 36. utcai állomásra ért, és kinyíltak az ajtók, az utasok kimenekültek, de többen, akiket lövés ért, rögtön össze is estek. A helyszínen készült egyik fénykép tanúsága szerint emberek földön fekvő, vérző sebesülteket próbálnak ellátni. A metrószerelvényeket leállították azokon a vonalakon, amelyek érintik ezt az állomást, és a hatóságok azt tanácsolták az embereknek, hogy kerüljék el a környéket. A legfrissebb jelentések szerint a tettes szökésben van.

Az esetről egy ismert mexikói újságíró, Javier Alatorre tett ki az elsők között videót a Twitterre. A posztjában azt írta, hogy a Sunset Park metróállomás zárva tart, amíg a mentők kiérkeznek a helyszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik